miercuri, 9 ianuarie 2013

Salem's Lot - recenzie


Descrierea oficiala:

Dincolo de labirintul buruienilor inalte, in dosul obloanelor stricate ale caselor zavorate, chipuri palide, cu cautatura dementa, pandesc creaturile intunericului. Caci in aceasta parte a lumii oroarea s-a infiltrat si s-a intins ca noaptea ce coboara ineluctabil peste Salem.
“Ghearele ascutite ale imaginatiei lui King ies din teaca si sfasie viata noastra de zi cu zi. Ce poate fi mai inspaimantator?” Publishers Weekly

Parerea mea:

Salem's Lot este tipul de carte care trebuie ferita de primele raze ale luminii pentru a nu-si pierde farmecul si trebuie lecturata incet si cu atentie dupa lasarea intunericului. Salem's Lot este si prima carte scrisa de Stephen King care ,,mi-a picat in mana'', iar la inceput am fost ingrozita de stilul lui. Cu toate acestea, pe parcursul celor 563 de pagini pline de teroare am ajuns sa iubesc acest stil, care la prima vedere mi-a facut pielea de gaina. Am citit multe recenzii facute cartilor lui Stephen King unele favorabile altele mai putin favorabile, dar sincer sa va spun aceasta carte mi-a placut la nebunie.

Intradevar sunt si o amatoare a filmelor horror ceea ce ma face putin mai dura in fata scenelor relatate in acest roman, dar totusi autorul a reusit sa imi creeze in stomac un ghem format din frica, suspans si groaza cu mare usurinta. M-a facut sa ma gandesc de doua ori la ceea ce se poate gasi in intuneric si mi-a sters din gand, pe intreaga durata a lecturii si chiar mai mult, gandul de a iubi si a fugi in lume cu un Vampir. Stephen a adus in roman monstrul imprevizibil si insetat de sange care vede intreaga fiinta umana ca o delicioasa gustare pentru cina. A readus din cele mai vechi timpuri un monstru care se fereste de razele soarelui asa cum noi, oamenii ne ferim din calea unui glont. A reinviat cu succes miturile batranesti despre copiii noptii care sunt asemenea animalelor de prada si de care te ascunzi daca tii cu adevarat la viata ta. Dupa aparitia seriei saga Amurg, toata lumea este inebunita dupa vampirii fermecatori, bogati si inteligenti care iti pot oferi eternitatea, ei bine in aceasta carte regulile jocului se schimba total, deoarece recele genului horror, da viata adevaratei legende si stabileste o singura regula de aur: ,,Vaneaza sau vei fi vanat.'' Tot la acest capitol mai trebuie sa adaug ca am regasit si noi legande legate de vampiri, care mi-au starnit interesul pentru ca pana sa citesc acest roman nu stiam de existenta lor. Mi-a placut ca a venit cu informatii noi despre acesti monstri si nu a a scris din nou despre obisnuitele si plictisitoarele metode de a alunga si de a omori un vampir.

Ceea ce nu mi-a prea placut a fost multitudinea de personaje care intrau si ieseau din povestire dupa bunul lor plac, dar aceasta problema s-a rezolvat sprea finalul povestii, fiecare gasindu-si un loc si facand o legatura extreordinara cu actinea. Legat de personaje mai am de obiectat ca au fost foarte multe nume care incarcau prea tare peisajul, iar la un moment dat nu iti mai dadeai seama cine este cine, dar avand in vedere ca este vorba despre un orasel cu destui locuitori, am sarit si peste acest obstacol.

Mi-a placut si mi-a displacut in aceeasi masura ca intre actiune era cam multa palavrageala despre oras. Mi-a placut acest lucru, pentru ca m-a ajutat sa inteleg intr-un fel orasul, dar si pentru ca mi-a acordat suficient timp sa imi trag suflul dupa scenele terifiante care aveau loc. Mi-a displacut pentru ca in momentul in care intorceam paginile nesfarsite parca cu descriere imi cam pierdeam din interes.

Personaje:

Si uite ca a venit si timpul rubricii mele preferate din recenzie. In contiuare va voi prezenta trei dintre personajele remarcante ale acestei carti, nu va voi spune prea multe despre ele pentru ca mie mi-a placut sa le descopar gandirea si felul lor de a fi, mai ales ca sunt foarte bine conturate si definite de propriile lor defecte si calitati.



Ben Mears. Personajul principal al cartii si autor de succes, se intoarce in oraselul Jerusalem's Lot (pe numele lui oficial), pentru a-si jeli in tacere si cu demnitate sotia si pentru a scrie in liniste un nou roman. 
Pe scurt este un barbat usor timid care se joaca cu cuvintele find foarte atent la ceea ce zice si cu toate acestea reuseste sa para foarte natural. Pana aici nimic neobisnuit, dar ceea ce il mai caracterizeaza este o oarecare fobie, capatata in copilarie, care este legata de Casa lui Marsten.




Susan Norton. Frumoasa care i-a furat privirea si inima renumitului scriitor, intr-o zi splendida de septembrie pe o banca in parc. Actuala iubita a lui Floyd Tibbits, il cucereste pe Ben cu zambetul ei dulce, privirea-i blanda si spiritul ei juvenil. Tineretea, visele sale si intelegerea de care da dovada il captiveaza pe el, iar intre cei doi se va forma o legatura stransa, intelegandu-se doar prin priviri dupa o scurta vreme.






Kurt Barllow. Strainul misterios care este omniprezent in oras, dar niciodata vazut de ochii oamenilor, pana spre sfarsitul cartii. Inzestrat cu o inteligenta uriasa este cu un pas inaintea tuturor, dar egocentria, de care da dovada pe parcursul povestii, ii va fi cel mai mare defect. Desi cartea pare modelata, iar cursul intamplarilor pare a fi scris de autor, domnul Barllow va lua fraiele povestirii si ii va schimba cursul, astfel incat niciodata nu vei sti ce va urma.






Citate:

,, Ochii ii hoinarira visatori intre flacarile incendiului in timp ce buzele si dintii lui isi vedeau mai departe de treaba pe gatul ei, iar fumul devenise foarte negru, negru ca noaptea,intunecand cerul acela de culoarea metalului, transformand ziua in noapte; cu toate acestea focul dansa in continuare, pulsand cu serpi si inflorescente purpurii - cascada de flori intr-o jungla a miezului de noapte.''

,, In dimineata zilei de 22, Lawrence Crockett statea in biroul lui, prefacandu-se ca citeste corespondenta de luni (in realitate, holbandu-se la inaintarea secretarei lui), cand suna telefonul. Medita la cariera lui ca om de afaceri in Salem's Lot, la masinuta sclipitoare din fata Casei lui Marsten si la tranzactiile incheiate cu diavolul.''

,, - Sa mergem in bucatarie, spuse.
    Ben intra, iar lumina din hol straluci pe crucea pe care o purta pe piept.
  - Ai adus una.
  - Este a Evei Miller. Ce s-a intamplat?
    Matt repeta:
  - In bucatarie.
    Cand trecura pe langa scara care ducea la etaj, isi ridica privirea si, in acelasi timp, paru sa se infioare.
     Masa din bucatarie, la care mancase spaghete, era goala acum, cu exceptia a trei obiecte, dintre care doua erau extrem de ciudate: o ceasca cu cafea, o biblie legata intr-o maniera demodata si un revolver calibru 38.
   - Hei, ce se intampla, Matt? Arati groaznic.
   - Poate ca am visat toata povestea, dar slava Domnului ca esti aici.''

,, Obloanele din turta dulce erau inchise, insa fiind un baietel plin de fantezi (asa cum era acum Mark Petrie) puteai sa-ti inchipui ca unul din obloane era deschis (asa cum, chiar in aceasta clipa unul parea a fi deschis) de o mana lunga si alba si mai apoi se va uita la tine un chip palid, ranjind cu dinti lungi invitandu-te sa intri in casa de dincolo de lumea adevarata, in taramul acesta al fantasmelor, taram nesfarsit si fara viata, taram al zapezii artificiale, in care timpul insusi devine un mit. Chipul acesta se uita la el, palid si infometat, chip care nu va mai vedea niciodata lumina soarelui sau seninul cerului.''

Culoare: Portocaliu - Mi-a placut

Era foarte aproape de culoarea rosie adica un MUST HAVE, dar din cate am auzit Stephen King are romane mult mai infricosatoare decat acesta, asa ca voi mai astepta o vreme pana voi citi si alte volume pentru a putea face o comparatie corecta. Ce stiu acum sigur este ca:
  • Aceasta carte este un MUST HAVE mai ales pe raftul ,,vanatorilor de vampiri'', dar si pe raftul celor care apreciaza acest gen.
  • Sunt foarte incantata de carte si o recomand cu mare caldura fanilor acestui gen:)
Cateva cuvinte despre autor:

Stephen King

Stephen Edwin King (n. 21 septembrie 1947) este un autor american celebru prin romanele sale horror, acestea fiind ecranizate aproape in totalitate pe micul sau marele ecran. A scris cateva lucrari sub pseudonimul Richard Bachman. Autorul
 a primit în 2003 medalia Fundatiei Nationale de Carte din SUA pentru o „Contributie Exceptională la Literatura Americana.” Romanele lui King sunt construite de obicei în jurul unui protagonist neremarcabil, de exemplu o familie de clasă mijlocie, un copil, sau de multe ori un scriitor, care sunt implicati în evenimente supranaturale si circumstante extraordinare, extinse pe parcursul povestirii.




Take care!:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu